Pazartesi - Cuma 08:30 - 18:00

info@bilson.com.tr

FSM Bulvarı Selin Sit. 75/3

Nilüfer / BURSA

+90 224 452 65 65

+90 530 524 40 41

ULTRASONOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ

Kalça Çıkığı

Bebeklerde kalça ekleminin tek ya da iki taraflı olan gelişim anormalliğidir. Kalça eklemini oluşturan yapıların anne karnında başlangıçta normal olmalarına karşın sonradan çeşitli nedenlerle yapısal bozulma gösterdiği dinamik bir hastalıktır. Gelişim ile ilgili olduğu ve farklı dereceleri bulunduğu için gelişimsel kalça displazisi (GKD) olarak adlandırılmaktadır.

Bu bebeklerin kalça eklemlerinde, uyluk kemiğinin tepesindeki top şeklindeki parçası (femur kemiğinin başı olarak adlandırılır), leğen kemiğindeki yuvasında (asetebulum olarak adlandırılır) sabit değildir. Kalça eklemini bir arada tutan bağlar da gevşek olabilir.

Tam çıkık, hastalığın en ağır formudur. GKD, sıklıkla doğumda bulunmasına rağmen çocuğun ilk yaşam yılı içerisinde de gelişebilir. Türkiye’deki görülme sıklığı, batı toplumlarından yüksek olup 1000 canlı doğumda 5 ile 15 arasında olduğu öngörülmektedir. Kızlarda 4 ile 8 kat daha fazla görülür. Sol kalçanın daha fazla etkilendiği bilinmektedir.

RİSK FAKTÖRLERİ

o Kız cinsiyet

o Ailenin ilk çocuğu olmak

o Makat Pozisyonunda doğan bebekler

o Ailede (ebeveyn, kardeş veya akrabalar) hastalığın bulunması

o Gebelik döneminde bebğin suyunun az olması (düşük seviyelerde amniyotik sıvı)

 

BELİRTİLER

o Farklı uzunluklarda bacaklar

 

o Uylukta asimetrik cilt kıvrımları

 

o Bir tarafta daha az hareketlilik veya esneklik

 

o Anormal yürüyüş şekilleri (ayak ucunda yürüme gibi)

 

o Bazı bebeklerde ise dışarıdan fark edilebilir bir işaret bulunmaz

TANI

Doktorunuz görsel ipuçlarına ek olarak, GKD'yi kontrol etmek için dikkatli bir fizik muayene gerçekleştirecektir. Kalçanın yerinden çıkıp çıkamadığını ve/veya tekrar uygun pozisyona getirilip getirilemeyeceğini belirlemek için özel manevralar kullanacaktır. Yüksek risk altında olduğu tespit edilen yeni doğan bebekler KALÇA ULTRASONOGRAFİSİ ile incelenir. Daha büyük bebekler için kalçanın röntgenleri de çekilebilir.

GKD taraması iki yöntemle yapılmaktadır. Evrensel taramada, tüm yeni doğan bebeklerin kalçaları yaşamın en geç ilk 4-6 haftasında ultrasonografi ile taranır. Seçici taramada ise risk faktörü taşıyan ve/veya en az bir muayene bulgusu olan bebekler taramaya alınırlar. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı, tüm yeni doğan bebekler taranamayacaksa bile risk grubunda olan bebeklerin 3-4. haftalarda US ile tetkik edilmesini önermektedir.

TEDAVİ

Tanı ne kadar geç konursa yapılacak girişimlerin karmaşıklığı ve komplikasyon riski o kadar artarken, başarı şansı da o kadar düşer. Tedavide özellikle yaşamın ilk 2-3 ayı altın dönemdir. İlk 6 ayda kalçayı belirli bir pozisyonda sabit tutan dinamik ya da statik ortezlerle tedavi yapılır. Tedavide bol ara bezi uygulamasının yeri yoktur. Dinamik bir yöntem olan Pavlik bandajı uygulaması öncelikle tercih edilir. 6. aydan sonra konservatif yöntemlerle tedavi başarı şansı daha düşük olup, çocuğun tedavisi sıklıkla hastanede yatarak ve ameliyathanede yapılır.

PAVLİK BANDAJI

GERÇEKLERİ TEKNOLOJİ VE DENEYİM İLE GÖRÜNTÜLÜYORUZ